Herkomst: Verenigde Staten
Levensverwachting : 12-15 jaar
Gemiddelde hoogte : 25-41 cm
Gemiddeld gewicht Vrouw : 4-6 kg
Gemiddeld gewicht Man : 6-8 kg
Lengte : 1 m (Volwassen, Neus tot staart)
Vachttype : Dikke waterdichte vacht, van gemiddelde tot lange lengte met een lange, borstelige staart. Extra vacht helpt de kat warm te houden, wat goed is in koude klimaatgebieden.
Vachtkleur en lichaamstype : De Maine Coon is het grootste huiskatras. Ze zijn er in 75 verschillende kleurencombinaties, waarvan de meest voorkomende de bruine tabby is. De oogkleur is meestal bruin of blauw of een van elk. Geen twee Maine Coons zien er hetzelfde uit.
Verzorging vereist : Weinig verzorging, eenmaal per week.
Vergelijkbare rassen : Noorse boskat, Siberische, Turkse Van.
Gezondheidsprofiel : hypertrofische cardiomyopathie, heupdysplasie, spinale spieratrofie.
Karakter : Het humeur van dit ras kan gezien worden als vrij evenwichtig en stabiel, speels en tolerant.
Andere namen : American Maine Coon

De Maine Coon is een kattenras dat oorspronkelijk gevonden werd op boerderijen in de Noord-Amerikaanse staat Maine. Dat verklaart dan ook meteen het eerste deel van haar naam. Het tweede deel van de naam, Coon, verwijst naar het Engelse woord voor wasbeer, namelijk raccoon. De dikke, lange staart van de Maine Coon doet dan ook denken aan de staart van een schattige wasbeer. De legende gaat dat de Maine Coon ontstond door een kruising tussen een wasbeer en een lynx. Het uiterlijk van de Maine Coon doet je misschien twijfelen, maar wees gerust: de legende is helemaal verzonnen!  
 
Waarschijnlijk is de Maine Coon écht ontstaan doordat zeelieden halflanghaarkatten meebrachten op hun tocht naar Maine. In Maine plantten ze zich voort met de katten die er al leefden en kregen halflangharige katten een evolutionair voordeel door het strenge klimaat in Maine. Het kattenras overleefde door haar instinct om muizen te vangen, dat ze zeker nog niet verloren is! 

Het lichaam van de Maine Coon is één meter of meer en de schofthoogte ligt tussen de 25 en 41 cm. Alle Maine Coon-exemplaren hebben kleine plukjes haar aan de uiteinden van hun oren. De Maine Coon is ook een kattenras dat geschikt is om in huis te houden. Ook voor kinderen en andere huisdieren zijn deze katten erg lief. De goedaardige en vriendelijke Maine Coon past zich goed aan vele levensstijlen en leren snel de gewoonten van hun eigenaar, ze helpen je graag en nemen deel aan de activiteiten. Dit kattenras staat niet bekend als een schootkat, maar ze liggen wel dicht in de buurt of naast je. Deze katten miauwen zelden, maar ze maken vaak ongewone geluidjes, vergelijkbaar met spinnen.